V soboto 21. 10. 2023 smo v KORONARNEM KLUBU CELJE imeli DAN ODPRTIH VRAT Z DEMONSTRACIJO TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA- TPO- Z UPORABO AED-a.
AED je naprava, ki s pomočjo električnega sunka ponovno požene srce in tako reši življenje. Naprava je enostavna in varna. Ob upoštevanju navodil, jo lahko uporablja vsakdo.
Nenadni srčni zastoj, se lahko zgodi vsakemu, kdajkoli in kjerkoli. Vsaka pretečena minuta neukrepanja zmanjša možnost preživetja za 10%. Po 4 minutah neukrepanja začnejo možganske celice odmirati. Zato je zelo pomembno, da takoj pričnemo s TPO. Zavedati se moramo, da ne moremo narediti nič narobe, ampak lahko samo pomagamo pri preživetju. V okviru SLOVENIJA OŽIVLJA smo v naših prostorih izvedli demonstracijo in napotke o TPO z uporabo AED. Navzoči, so lahko izvajali oživljanje na lutki, pod nadzorom študentov Fakultete za zdravstvene vede iz Celja. Odziv je bil velik, ker so izvedeli TPO v teoriji in praksi.
Poleg tega so študenti Fakultete za zdravstvene vede iz Celja merili vrednosti krvnega sladkorja, kisika v krvi in izvajali meritve krvnega pritiska.
Zanimanje je bilo zelo veliko in obljubimo, da bomo TPO Z UPORABO AED-a, še obnovili.