40 LET KORONARNEGA KLUBA CELJE
Letos mineva 40 let od dneva, ko je bila jeseni leta 1984 med srčnimi bolniki, skupaj s kardiologom dr. Tasičem in sodelavci Kardiološkega dispanzerja sprejeta odločitev, da se v Celju ustanovi društvo, kjer bo omogočena trajna rehabilitacija po operacijah na srcu in po prebolelem miokardnem infarktu.
V počastitev tega pomembnega jubileja je Koronarni klub Celje v četrtek, dne 3. oktobra 2024 ob 16. uri v Narodnem domu priredil svečano akademijo, na katero so bili povabljeni vsi, ki so in ki še vedno s svojim udejstvovanjem, pripadnostjo, delom in ustvarjalnostjo skrbijo za delovanje društva, podpirajo njegove vrednote in prispevajo bogat delež k njegovemu obstoju.
Prireditev je bila veličastna, bogata z govori in lepim kulturnim programom, podelitvijo priznanj in zahval ter nazadnje še s pogostitvijo ob polnih mizah dobrot in pijače v stranski dvorani, kjer je večer prijetno minil v dobrem razpoloženju in prisrčnem klepetu med gosti in udeleženci.
Pa pojdimo po vrsti, kot je prireditev potekala.
Pred vstopom v veliko dvorano Narodnega doma smo udeleženci prejeli bilten – Rehabilitacija 40 let v Koronarnem klubu Celje, v katerem je opisano in s fotografijami dopolnjeno celotno obdobje delovanja društva ter lepo izdelano kovinsko značko s simbolom srca, ki ponazarja njegov pomen.
Program se je pričel z uvodnim srčnim pozdravom aktualnega predsednika g. Franja Luca, ki je nagovoril prisotne goste, nagrajence in donatorje, predstavnike raznih organizacij in občin ter ostalih koronarnih klubov iz Slovenije. Besedo je nato predal županu Mestne občine Celje, g. Matiji Kovaču, kot gostitelju današnjega praznovanja, ki je prisotnim med drugim izrekel vso pohvalo in čestitke za tako častitljiv in pomemben jubilej ter zaželel društvu še mnogo let uspešnega delovanja.
Častni govornik profesor dr. Zlatko Fras, predsednik Združenja kardiologov Slovenije in direktor Interne klinike UKC Ljubljana, je prisotne navdušil s svojo karizmo in pozitivnimi besedami vzpodbude potrdil dejstva in vrednote, ki jih koronarna društva v državi upoštevajo pri svojem plemenitem delu. Njegovim besedam se je v svojem pozdravu z odra pridružil še predsednik ZKDK Slovenije prim. Janez Poles, dr. interne med. kardiolog.
»Brez glasbe, petja in plesa bi bilo življenje pusto in prazno« je rek, ki ga je organizator prireditve tudi upošteval pri njeni izvedbi in tako povabil na oder najprej trobilni ansambel Glasbene šole Celje, v nadaljevanju pa še Moški pevski zbor KUD France Prešeren iz Vojnika, za popestritev programa pa še plesalko Anjo Titan iz Plesne šole Vovk Pezdir.
Osrednjo besedo na odru je imel prim. Janez Tasič, dr. interne medicine kardiolog, pobudnik in soustanovitelj Koronarnega kluba Celje in njegov dolgoletni strokovni vodja. S svojimi bogatimi besedami in slikovitim prikazom je prisotnim predstavil zgodovino, pomen, aktivnosti, delovanje in dosežene uspehe društva, njegovo pot od ustanovitve do današnjega pomembnega jubileja ter poudaril pomen preventivnega dela kakor tudi programov izvajanja do-življenjske rehabilitacije srčnih bolnikov. Med drugim je izpostavil pomen Celjske srčne trim poti, ki že 38 let služi svojemu namenu in za izvedbo katere je bilo potrebno veliko entuziazma, posluha in podpore s strani takratnega vodstva občine.
Podelitev plaket in priznanj je potekala tako pod odrom kot na odru velike dvorane, kjer so se zvrstili njihovi prejemniki, zaslužni za svoje delo in izvajanje ter dolgoletno soustvarjanje programov kluba, kot sledi:
– Klubske plakete za večletno udejstvovanje kot prostovoljec pri programih kluba so prejeli: Marjeta Balant, Marjeta Božič, Alojzija Udovičič in gospa Ćurkovič (bronasta priznanja); Majda Šporn, Marija Makovec, Avrelija Ostrožnik, Boža Pavčnik, Marta Mlakar, Anica Čuk in Koželj Majda (srebrna priznanja); Joško Jamšek, Sonja Urbancl, Pavla Trobiš, Mojca Šporn, Simona Voglar (zlata priznanja).
– Priznanja za dolgoletno soustvarjanje programov kluba – Velika plaketa so bila podeljena Sonji Ocvirk, Vidi Zupanc, Ljudmili Belej ter Priznanje Zvezi koronarnih društev in klubov Slovenije za podporo pri izvajanju programov.
– Malo plaketo za podporo in sodelovanje pri programu rehabilitacije srčnih bolnikov so prejeli: Mestna občina Celje – župan Matija Kovač, Občina Šentjur – podžupanja Silva Koželj, Občina Zreče – podžupan Drago Šešerko, Občina Laško – župan Drago Šantej, Občina Vojnik, Fakulteta za zdravstvene vede – dekan Gorazd Voga, Zdravstveni dom Celje, Center za krepitev zdravja – Petra Rosina in Splošna bolnica Celje, Ambulanta za rehabilitacijo srčnih bolnikov.
– Sponzorji Zlato srce za donatorje: Real Tronik d.o.o., Sava hoteli & Resorts in Zdravilišče Radenci, Trio d.o.o., Leban Branko s.p., Komak d.o.o., Wuerht Trgovina z montažno opremo. Mateja Rozman prejme posebno plaketo za humanost – za uspešno reanimacijo našega člana.
– Zlato srce za ustanovne člane in dolgoletne člane, ki so soustvarjali in bogatili program KK Celje pa so prejeli: prim. Janez Tasič, dr. interne medicine kardiolog, pobudnik , soustanovitelj in dolgoletni strokovni vodja kluba; Franjo Čevnik, pravnik, drugi predsednik in dolgoletni član, ki je pomagal pravno in kako drugače bogatil program kluba in Franjo Luc, sedanji predsednik kluba, organizator srečanj, izletov, zabav, pohodov, predavanj, obnovitvenih rehabilitacij, ki je dolga leta delal tudi kot terapevt, vodja terapevtov, blagajnik…
Ob zaključku so bile izrečene še mnoge zahvale in nagrade predstavnikov ostalih koronarnih klubov, ki so se udeležili Slavnostne akademije in sicer: Koronarnega kluba Žalec, Šaleški K.K., K.K. Maribor, K.K. Radenci in K.K. Mežiške doline ter izročeni tudi šopki in darila vsem nastopajočim. Še posebej zahvala voditeljici Saši Pukelj, ki je celoten program in njegovo izvajanje odlično povezovala skozi celotno prireditev. Le-ta se je nato nadaljevala v stranski dvorani, ob klepetu, izmenjavi mnenj in degustaciji odlično pripravljenih prigrizkov in pijače.
40 let je dolga doba, veliko opravljenega dela in mnogo ljudi, ki so zaznamovali minuli čas. Veselimo se novih izzivov, ki so še pred nami. In bodimo hvaležni za vsa srečanja in druženja, kjer nam od veselja zaigra srce.
Zapisala: Marija Deželak, članica KK Celje