Srčna pot in gozdne poti v mestnem parku in mestnem gozdu Celje
Srčna pot in gozdne poti v mestnem parku in mestnem gozdu Celje

Ob obletnici
38 let je minilo od kar je v Celju ustanovljen KK, društvo, ki združuje srčne bolnike in jim omogoča s svojimi programi rehabilitacije vrnitev v normalno in kvalitetno življenje.
Pred 35 leti je poleg tega uspelo društvu s pomočjo občine zgraditi v mestnem parku in mestnem gozdu srčno pot, ki je tudi prva v tem delu Evrope. Redna hoja po označenih poteh je tako postala sestavni del vračanja bolnikov v življenje, istočasno pa je postala vzpodbuda za krepitev zdravja za vse krajane.
Hoja je najbolj naravna in enostavna oblika rekreacije. Ni zahtevna, ne zahteva drage opreme ali objektov, izvaja se lahko celo leto, 24 ur na dan, je dosegljiva za vse, ki pa naj le premislijo kdaj , kako in s kom na pot. Tako so na zaraščenih poteh Anskega hriba obnovljene zaraščene, opuščene a tudi na novo odprte poti pod strokovnim vodstvom občinskih gradbenikov.
Zdravstveni delavci pa smo testirali bolnike, prav tako pa tudi zdrave, določili varno frekvenco srca med hojo po tej poti, časovne intervale za posamezne označene odseke, podali priporočila s protokolom, kar je bilo tudi označeno in navedeno na postavljenih tablah na začetku in koncu poti.
Pot je postala sestavni del življenja Celjanov in na tej osnovi se je gradilo naprej. Mestni gozd je postal nov rekreacijski center, pomemben za mesto. Gradile so se nove poti, več kot 12 km jih je že danes, različnih zahtevnih stopenj.
Da pa lahko ocenimo zdravstveno stanje, zlasti stanje srca in respiratornega sistema je potrebno opraviti tudi zahtevne preiskave pljuč in srca. Spiroergometrija, obremenitveni test na kolesu ali tekaču, obremenitveni ECHO srca, telekardiografijo, 24h RR, laktat ni test…so kar zahtevne a tudi drage preiskave, ki zahtevajo strokovnjake in specifično opremo.
Vse to znanje se je z leti standardiziralo in zbralo v enem relativno enostavnem, hitrem ter varnem testu, ki ga poznamo kot 6 minutni test hoje. V 6 minutah se v organizmu sinhronizirajo vsi organski sistemi pomembni za normalno delovanje in tako je to posal primeren test za oceno stanja srca, pljuč, CŽS, lokomotornega aparata, vida, sluha.. Vsi ti organski sistem omogočajo normalno hojo in prehojena pot nam na koncu poda funkcionalno stanje organizma. Ocena ja nato enostavna in prav zato smo se odločili, da ta test, ki se izvaja sedaj tudi v Centru zdravja v ZD Celje že na naši poti, približamo Celjanom kar v centru mesta kjer je dostopen tudi defibrilator, strokovna pomoč in svetovanje.
Z današnjo otvoritvijo, bo pot za izvajanje 6 MTH predana mestu, v upanju, da bodo to gesto dobrohotno spoštovale vse generacije.

Prim. J. Tasič