OBNOVITVENA REHABILITACIJA KORONARNEGA KLUBA CELJE V
HOTELU SALINERA STRUNJAN
S soncem obsijana majska nedelja, 19. 05. 2024, nas je povabila na obnovitveno rehabilitacijo v hotel Salinera v Strunjan. Polni pričakovanj smo naložili prtljago v avtobus, ki je razdaljo do naše priljubljene destinacije varno prevozil.
Ob prihodu nas je pričakala dobrodošlica, koktejl prijetnega okusa, vzpodbudne besede receptorskega osebja. Radost in veselje sta ob ponovnem snidenju prevzela udeležence.
Nastanitev je hitro stekla. Seznanili smo se s potekom rehabilitacije in izkoristili preostanek nedelje po svoji izbiri. Morje in svež zrak sta kar vabila. Tako so nekateri pohiteli na plažo, da preverijo temperaturo vode, ki je bila zelo vzpodbudna (22˚C).
Vsakodnevna jutranja telovadba je bila raznolika. Ponudila je razgibavanje, ki ga je vsak izvajal po svojih močeh in sposobnostih. Najraje smo izvajali vaje z žogo in se za kratek čas povrnili v otroška leta. Tu in tam smo bili tudi malce bolj klepetavi. A nas je naš predsednik, gospod Franjo Luc, prijazno povabil k dokončanju vaj. Sproščeni in dobre volje smo se prepustili jutranjemu zajtrku, ki je ponujal obilico raznolike zdrave hrane. Temu je seveda sledil obvezni klepet v preddverju hotela, kjer ni manjkalo dobre volje, smeha in načrtovanja skupnih dejavnosti.
Podpredsednik, gospod Jože Jamšek je predlagal različne pohode v dopoldanskem času. Tako smo se podali do Belega križa, po urejeni pešpoti pod tunelom do Portoroža, obiskali krajinski park Strunjan, ki je življenjski prostor zanimivih endemičnih živali in rastlin, prehodili pešpot do Pirana, stopili do domače tržnice, ki ponuja ekološke domače pridelke (oljčno olje, različne marmelade, češnje, mandeljne …), se med potjo okrepčali, družili in klepetali. Nekateri smo se s teh poti vračali z lokalnim avtobusom.
Sredi tedna smo se udeležili predavanja gospoda terapevta Roberta Slaparja. V strnjenih mislih je delil z nami dolgoletne izkušnje in nasvete za bolj zdravo življenje in sproščeno počutje. Položil nam je na dušo tri pomembne vsakodnevne dejavnosti: pitje vode vsaj pet krat na dan na ustrezen način v majhnih količinah, gibalne dejavnosti primerne zdravstvenemu stanju in pestro prehrano, ki naj bo čim bolj barvita. Opomnil nas je na čase, ko smo se neizmerno veselili enodnevnih izletov. Zagotovo je udeležence spodbudil k razmišljanju. Morda pa se kdaj tudi odpravimo na kakšen enodnevni izlet, da podoživimo stare dobre čase.
Popoldnevi so bili namenjeni individualni izrabi prostega časa. Mnogi med nami smo izkoristili toplo sonce in morsko vodo ter se predali užitkom plavanja, druženja in klepeta. Hotelski bazen z morsko vodo je vabil vsak dan, da udeleženci zaplavamo, se sončimo ali beremo kaj zanimivega. Spet drugi so se odpravili na krajše sprehode, kakšno pijačo, malo namočili noge ali roke v morje ali preprosto sedli na klopco in uživali v valovanju morja, šelestenju vetra, petju ptic in druženju s prijatelji/prijateljicami. Energetske točke v parku hotela so vabile v svoj objem in ponudile svojo zdravilno moč tistim, ki so jih obiskali.
Ni dopusta brez dobre večerje ali dobrega kosila. Oba obroka sta zadovoljila vsakršen okus. Prijazno strežno osebje je dodalo še piko na i.
Družabni večeri so prinesli zabavno in veselo druženje. Uživali smo v glasbenem večeru hišnega glasbenika, ki je vabil k preizkušnji plesnih korakov. Kakšen drug večer smo uživali v dobri družbi in klepetu. Radi odigramo tudi kakšno igro. Rummikub je družabna igra, ki združuje ljudi različnih starosti. Da dobro odigraš, je potrebno napeti vse svoje »male sive celice«. Nekateri so se jo z veseljem naučili. Vsi igralci so zavzeto igrali in bistrili svoj um. Kdo ne pozna tombole? Ta večno zabavna igra polna presenečenj je prinesla v petkovem večeru kar nekaj lepih zadetkov – tri urni obisk hotelskih savn. Tisti, ki so jih preizkusili, so bili z obiskom zadovoljni.
Sedemdnevno bivanje na naši obali je hitro minilo. Pospravili smo prtljago in jo naložili v avtobus. Seveda smo s sabo vzeli lepa doživetja in spomine. V prijetnem vzdušju smo se odpeljali proti domu vedoč, da se na tem prelepem koščku naše domovine ob letu osorej spet snidemo.

Brigita Ornik