Na povabilo ZKDKS smo se tudi trije člani Koronarnega kluba Celje udeležili res zanimivega srečanja mlajših koronarnih bolnikov v Radencih.
V prvem – teoretičnem delu nam je najprej prim. Janez Poles, dr.med. spec. interne med., kardiologije in vaskularne med., na kratko predstavil pomen aerobne in anaerobne vadbe za srčne bolnike, poudaril je da nam le vsakodnevna vadba in vseživljenjska rehabilitacija resnično koristi. Predstavil je tudi zgodovino in koristi nordijske hoje. Pred kosilom smo se pod njegovim vodstvom v parku trudili osvojiti osnove nordijske hoje v praksi.
Nato je mag.Lilijana Žerdoner, (mag. zdr. nege, tudi vodja aktiva vaditeljev Zveze koronarnih klubov in društev Slovenije (ZKKDS) ) predstavila koristi druženja na skupinski vadbi pod vodstvom strokovno usposobljenih vaditeljev, saj tudi pogovor z drugimi bolniki s podobnimi težavami veliko doprinese k boljšemu počutju.
Mag. Petra Poznič (magistrica znanosti o zdravju in človeških zmogljivostih in diplomirana kineziologinja) nas je najprej malo razgibala in nas vzpodbudila k pravilnemu dihanju. Tudi kasneje v parku smo se pod njenim vodstvom ogreli in kasneje naredili nekaj vaj, primernih za vse – tudi srčne bolnike.
Po kosilu smo imeli za nas mogoče najbolj zanimiv del – kako začutiti in sprostiti svoje telo. Naše telo se različno odziva na zunanji stres. Jakob Filip Tamše, klinični psiholog nas je vodil skozi kratko meditacijo sproščanja, razložil nam je na kakšne načine deluje adrenalin v našem telesu. Premalo se zavedamo, da zadržana čustva in blokirani občutki stiskajo naše srce, posledično so že pri mlajših ljudeh obolenja srca vedno pogostejša.
Samo bolnik resnično razume počutje drugega bolnika! Vsak se po svoje sooči s svojimi težavami, zato drug drugemu lahko damo marsikateri res koristen nasvet. Tudi res strokovno usposobljen zdravnik ne ve, kakšna čustva in občutke imamo bolniki in naši svojci ob kritičnih epizodah….
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da celostno zdravljenje (telo-čustva-misli-duševnost), podpora domačih in aktivno sodelovanje z zdravniki pomaga ohraniti ali celo izboljšati zmogljivost našega srca! Dobro počutje je temelj srečnega in uspešnega življenja!
Hvala organizatorjem in upamo da bo še večkrat priložnost za taka srečanja
Miryam Marija Škoda