Ko je leta 1971 zgrajen hotel Radin v Radencih je bilo tam tudi prvo srečanje Slovenskih kardiologov, ki so bili povezani v kardiološki sekciji Slovenskega zdravniškega društva. Takrat so tudi posodobljeni progami rehabilitacije srčnih bolnikov po miokardnem infarktu ter operacijah na srcu. Kolegi, ki so delovali v tem zdravilišču na bregovih reke Mure so sodelovali v izvajanju ter izvedbi teh programov. Povečale so se napotitve na rehabilitacijo, ki je trajala 3 tedne. Povečalo se je tudi število obiskov zdravilišča saj je zavarovalnica priznala programe rehabiltacije kot del nadaljevaljnega zdravljenja, sorodniki, pa so si lahko doplačali bivanje poleg bolnika.

RadenciHotel je postal hotel visoke A-kategorije in bil je edini takšen v severovzhodni Sloveniji. V hotelu je že takrat poleg ambulant, prostorov za diagnostiko, telovadnice in prostorov za rehabilitacijo odprta tudi lepa, velika predavalnica, ki postane prostor za vsakoletna izobraževanja kardiologov iz Slovenije a tudi iz širšega prostora, ki je obsegal dežele, ki so spadale v regijo Alpe Jadran. Tu se rodi tudi naš slogan, ki je že takrat uvrščal Slovenijo v Evropski prostor.
Sredi Evrope, Sredi srca
Tega smo koristili pri izdajanju biltena tudi v sodelovanju s sosednjimi združenji. Se je pa zdraviliška dejavnost pričela v Radencih kar celo stoletje pred tem.
Kraj in zdravilišče ležita ob reki Muri na levem bregu, ob cesti, ki povezuje Gornjo Radgono z Mursko Soboto. Zaradi spuščajočih se hribov, ki so zapustili Pohorje in prehajajo v Panonske ravnice je vreme deloma podalpsko, deloma kontinentalno, kar je prijetno za sprehode v naravi in gojenje vinske trte na obronkih Goric. Pa poglejmo kako se je vse pričelo.


Študent medicine Karl Henn odkrije leta 1865 radenske vrelce mineralne vode. Ko postane zdravnik, odkupi kot dr. Karl Henn zanimivo zemljišče in prične iskati glavno žilo vrelca mineralne vode. Leta 1869 so napolnjene že prve lončene steklenice Radenske, a leto 1882 je šele pravi začetek zdraviliškega zdravljenja. Nova železniška proga 1890 od Radgone do Ljutomera nadomesti drag in počasen prevoz s konjskimi vpregami in takrat tudi prodaja slatine močno poraste tako, da že istega leta doseže 1 milijon prodanih steklenic.

Radenci

Radenci
Radenci leta 1882

Radenci
1936 – Uvedba treh src avtorja Milka Bambiča iz Trsta kot zaščitnega znaka Radenske je prinesla simbol, ki je poznan po celem svetu.

Pred letom in po letu 1945 so leta razvoja zdravilišča in polnilnice. To so leta gradenj in razvijanja novosti na področju različnih osvežilnih pijač a tudi prodaje v tujino in nakupov drugih firm. Po različnih a tudi nesrečnih zgodbah preide iz slovenskih rok.
Leta 2015 postane Češka skupina Kofola večinski lastnik Radenske d.d. Radenci, vendar se rehabilitacija srčnih bolnikov razvija še naprej po modernih principih rehabiltacije.
V zdravilišču je tudi sedež lokalnega koronarnega kluba, a koronarna drušva in klubi iz cele Slovenije redno obiskujejo zdravilišče in tu izvajajo programe obnovitvene rehabilitacije srčnih bolnikov. Programi so zelo pestri in za člane navdihujoči.
Jutranja gimnastika se izvaja v telovadnici. Vaje v vodi se izvajajo v termalnem bazenu. Prav tako Aqua fitnes. Zanimiva je sprehajalna pot med vrelci življenja (iz Zdravilišča Radenci se pohodniki lahko podajo na 8 kilometrov dolgo Pot med vrelci življenja, ki jih popelje do sedem različnih vrelcev mineralne vode v območju Radencev). Lahko igraš tudi tenis v teniškem centru, obiščeš Trim kabinet, kolesariš, odločiš za ribolov ali lokostrelstvo. Tudi predavanja o srcu, dejavnikih tveganja, varovalni prehrani itd.. so stalnik, primeren za vse obiskovalce.

Radenci
Slika KK Celje sadi svoje drevo

Radenci
Slika sajenja

A tudi pokrajina in vreme ne mirujeta. Reka Mura, ki je alpska reka in teče tudi skozi Gradec velikokrat naraste, poplavlja in odnaša zemljo. Zato so potrebna obnovitvena dela v parkih in nasadih. V zdravilišču so se že pred leti odločili, da na mesta v saniranih parkovnih površinah posadijo drevesa, ki bodo simbolno označevala pomembne obiskovalce zdravilišča.

Leta 2019 je bilo neurje, ki je poškodovalo desno stran parka. S pomočjo botrstva so nasadili nova . Odločili so se za različne posaditve z Lipo, Hrastom, Tulipanovci, Ostrolistnim Javorjem in Davidio.

Drevesa sadijo ob raznih priložnostih kot so poroke, razne obletnice, sadijo pa jih tudi stalni gostje. Med njimi je bil tudi pisatelj Boris Pahor, ki je za svoj 103 rojstni dan zasadil lipo.

Člani koronarnega kluba Celje smo pa na obnovitveni rehabilitaciji kot stalni gostje posadili ostrolistni Javor.

Zdravilišče Radenci, je eno izmed redkih zdravilišč v Evropi s kar štirimi naravnimi zdravilnimi dejavniki , ki vplivajo na celoten organizem in krepijo zdravje. Kar naštejmo jih za konec, da nas vzpodbudijo za ponoven obisk! Mineralna voda, termalna voda, zdravilno blato in blago podnebje z več kot 250 sončnimi dnevi na leto, na katerih temelji celovita zdravstvena ponudba sodobno opremljenega kardio-rehabilitacijskega centra so garant, da bo naš obisk koristen za vse!

Prim.Janez Tasič